Laatste Nieuws

NPV organiseert bijeenkomsten over zwanger worden

De NPV organiseert een aantal bijeenkomsten over zwanger worden en omgaan met (on)vruchtbaarheid. De NPV biedt in deze bijeenkomsten toerusting aan mannen en vrouwen hoe je samen je verantwoordelijkheid kunt nemen in de omgang met je vruchtbaarheid en wens om zwanger te worden. 


Wat kun je verwachten?

  • Informatie over vruchtbaarheid en (hulp bij) zwanger worden
  • Kennismaking met verschillende organisaties (NPV, FertilityCare, Sensiplan)
  • Toelichting op de ethische kanten van vruchtbaarheidsbehandelingen 
  • Informatie over vergoeding van verschillende behandelingen door Pro Life Zorgverzekeringen
  • Veel informatie waarmee je na de bijeenkomst je eigen keuzes kunt maken

Wanneer?

De bijeenkomsten worden gehouden op de volgende data in Veenendaal:

  • Woensdag 1 april 2020 van 19:00-22:00 uur (deze bijeenkomst is geannuleerd!)
  • Woensdag 7 oktober 2020 van 19:00-22:00 uur


Op elke bijeenkomst is plaats voor maximaal 20 personen.

Lees meer

26 oktober ging de Sensiplan consulenten-opleiding van start met zes enthousiaste deelneemsters. We wensen hen veel succes en plezier met de opleiding! 

In september 2020 zal er - bij voldoende aanmeldingen - weer een opleiding van start gaan. Je kunt je alvast opgeven met bij het secretariaat als je interesse hebt om mee te doen secretariaat@sensiplan.nl. 

Meer informatie over de opleiding. 


Vers van de pers: nieuwe editie van het Handboek Natuurlijk en Zeker!

   

Het Handboek Natuurlijk en Zeker was toe aan een nieuwe druk. Met trots presenteren wij jullie deze nieuwe editie! Direct bestellen? Klik hier. 


De Malteser Arbeitsgruppe NFP treurt om haar mentor en wegbegeleider Professor Dr. med. Günter Freundl, die onverwacht in juni 2019, in de leeftijd van 81 jaar in zijn geliefde bergen is gestorven. Door zijn bijzondere leiderschap over de wetenschappelijke kennis van de menselijke vruchtbaarheid en de vele door hem geïnitieerde wetenschappelijke studies heeft hij gedurende tientallen jaren het gezicht en de verbreiding van moderne natuurlijke gezinsplanning zowel nationaal als internationaal onderscheidend gemarkeerd.

Zijn medische studie deed hij in Würzburg, Bonn en Innsbruck, om aansluitend in 1973 zijn specialisatie in gynaecologie en verloskunde af te sluiten. Na een meerjarig verblijf in Afrika werd hij geneeskundig directeur van de stadsziekenhuizen en academische ziekenhuizen Düsseldorf-Benrath, wat hij bleef tot aan zijn pensionering in 2003.

Hij specialiseerde zich onder andere in de thema’s voortplantingsgeneeskunde en endocrinologie, promoveerde en kreeg het doceerrecht over de interactie tussen spermacellen en cervixslijm. Van daaruit ontstonden onder andere de onderzoeksprojecten Natuurlijke Gezinsplanning (NFP) op de universiteit van Düsseldorf, waar hij leiding aan bleef geven tot aan zijn dood.

Prof. Freundl behoort momenteel tot de bekendste wetenschappers op het gebied van Natuurlijke Gezinsplanning (NFP). Hij onderzocht met een team van geëngageerde collega’s onder andere de betrouwbaarheid van Sensiplan en vestigde de grootste NFP Cyclusdatabank ter wereld met 40.000 cycli en ongeveer 2000 vrouwen. Met behulp van deze databank werd naast de betrouwbaarheid van Sensiplan ook het seksuele gedrag in de vruchtbare periode en de veranderingen in de cyclus in de puberteit tot aan de overgangsjaren onderzocht.

Zijn sterven is een zeer groot verlies, niet alleen voor het werk, maar ook voor ons persoonlijk.


Roeliene van Steinvoorn, Theo Barenbrug, Corieke van der Bas van Sensiplan Nederland met Günter Freundl tijdens de Sensiplan-conferentie in Keulen (2018)


Overweeg je natuurlijke anticonceptie te gaan gebruiken, gebruik je een vorm van natuurlijke anticonceptie of heb je deze in het verleden gebruikt? Wil je jouw ervaringen delen door mee te doen aan onderzoek? Vul dan deze enquête in (tijdsduur ongeveer 10 min)!

De enquête is onderdeel van een sociologisch onderzoek naar natuurlijke anticonceptie van de Universiteit van Amsterdam. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar wat de motieven zijn van vrouwen die kiezen voor natuurlijke methoden, wat hun eerdere ervaringen zijn met anticonceptie en hoe ze de natuurlijke anticonceptie methode gebruiken en ervaren. Dit is niet alleen vanuit sociologisch oogpunt van belang, deze kennis wordt ook gebruikt voor verbetering van de anticonceptie voorlichting aan andere vrouwen. Hiervoor zullen de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd worden aan het Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit, huisartsen en andere (zorg)professionals. 

Sensiplan Teacher Training - International Course

In 2019 kun je in Duitsland (Köln / München) de opleiding tot Sensiplan-consulent volgen. 

Meer info, data, kosten en aanmelding: 
- Engelstalig (Köln)
- Duitstalig (München)
- Duitstalig (Köln)



Ben jij een enthousiaste en ervaren Sensiplan-gebruiker? En wil je deze waardevolle kennis doorgeven aan anderen? Meld je aan voor de consulentencursus die in september 2018 van start gaat!

NFP-Nederland is blij met versterking en uitbreiding van het team van consulenten. Met
meer mensen kan een krachtiger signaal worden geven aan onze samenleving over de
waarde en betrouwbaarheid van het natuurlijk omgaan met vruchtbaarheid.

Hier vind je alle informatie over de cursus die opleidt tot gecertificeerde sensiplan®consulent.
Neem voor aanmelding en vragen contact op met Margreet Boender: secretariaat@sensiplan.nl / tel. 038-3868540.

Internationale conferentie over Natural Familiy Planning in Keulen. Lezingen, workshops en ervaringen uit het werkveld van NFP. Voertaal Duits en simultane vertaling in het Engels. 
Artsen kunnen dit congres volgen als officiële nascholing met Europese creditpoints. 

Aanvang: vrijdag 27 april 2018 10:00 uur  
Einde:
zaterdag 28 april 2018 15:00 uur

Organisatie: Malteser Arbeitsgruppe NFP
Adres: Maternushaus, Kardinal-Frings-Str. 1-3, 50668 Köln


Op zaterdag 10 februari 2018, 13:30-15:30 uur is er een gratis informatiemiddag over Sensiplan in Centrum Holy Hands: Kruisstraat 4, Hoorn. Meld je aan via Facebook
De Malteser Arbeitsgruppe NFP organiseert scholing over Sensiplan voor artsen.
Cursusleiding: Dr. Ursula Sottong MPH MSC en Petra Klann-Heinen

Twee cursussen:  
  • dinsdag 6 februari 2018: 10:00-18:00 uur
  • woensdag 7 februari 2018: 09:00-16:00 uur
en
  • woensdag 16 mei 2018: 10:00-18:00 uur
  • donderdag 17 mei 2018: 09:00-16:00 uur

Adres: Malteser Deutschland Erna-Scheffler- Str. 2 4. OG, 51103 Köln 
Meer informatie: agathe.luelsdorff@malteser.org

Verschillende onderzoeken tonen aan dat veel vrouwen serieuze problemen ondervinden bij het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen: hormoongebruikersters lopen een verhoogd risico op depressies, trombose, borstkanker, en een verlaagd libido. Zie onze facebook pagina voor de laatste artikelen over dit onderwerp.

Hoe de gezondheidsrisico's van de NuvaRing uit de grafieken verdwenen

"...Uit documenten in handen van De Correspondent, blijkt dat er op de achtergrond een stevige onderhandeling plaats heeft gevonden tussen de FDA en Organon, dat er cruciale gegevens geassocieerd met verhoogde risico’s van het product uit onderzoeksresultaten zijn weggelaten en dat het bedrijf succesvol lobbyde om de bezwaren van de FDA uit de bijsluiter te houden.

Want als er in de bijsluiter nadrukkelijk gewaarschuwd wordt voor een hoger risico op trombose, was de NuvaRing al voor marktbetreding ten dode opgeschreven. De twijfels van de FDA leiden bij Organon dan ook tot grote onrust: het bedrijf uit Oss heeft dan al tien jaar geïnvesteerd in het anticonceptiemiddel dat juist veiliger en gemakkelijker moet zijn dan de pillen waarmee de FDA de ring vergelijkt. De farmaceut is er alles aan gelegen een gunstige gebruiksaanwijzing te krijgen en houdt zijn poot stijf in de langdurige onderhandelingen over de tekst in de bijsluiter..." Aldus dit artikel in De Correspondent

Lees meer

Vrouwen vochten voor de pil - nu vechten ze om er van af te raken.

"Weten hoe je lichaam werkt, lijkt me ware onafhankelijkheid"

Voor deze documentaire over de toekomst van anticonceptie - naar aanleiding van het boek van Holly Grigg-Spall Sweetening the Pill: How We Got Hooked On Hormonal Birth Control - is fundraising gestart. Grigg-Spall pleit voor natuurlijke methodes (fertility awareness methods, zoals Sensiplan). Laten we hopen dat deze docu (zie hier de trailer) er komt zodat dit "zelf-bewustzijn" onder vrouwen verder toeneemt.

Vrouwen beginnen steeds later aan kinderen, maar we mogen hen geen schuldgevoel aanpraten als het op latere leeftijd niet lukt, zegt gynaecologe De Sutter: "Als er ergens een verantwoordelijkheid ligt, dan is het bij de overheid, om mensen ervan bewust te maken dat vruchtbaarheid iets kostbaars is en dat je daar dus maar beter zorgvuldig mee omspringt."

...bijvoorbeeld met inzicht in de eigen vruchtbaarheid met hulp van Sensiplan.

Lees verder

In tegenstelling tot wat veel vrouwen denken, 'reguleert' hormonale anticonceptie niet onze hormonen. Het onderdrukt de eisprong en schakelt de hormonen uit. Een 'pilbloeding' is geen menstruatie. De synthetische vervangers van de natuurlijke hormonen zijn niet gunstig voor de gezondheid...
Lees verder (Engels)
De nieuwste orale anticonceptiva verhogen de kans op veneuze trombose meer dan de oudere middelen. Dit bevestigen Yana Vinogradova e.a. in een grote casecontrolstudie waarover ze schrijven ...
Lees verder in Medisch Contact
Een mooi artikel over Sensiplan in Puur Vandaag.
De Pil verpest . Enkele citaten: "...een recent experiment waarin vrouwen die tevreden waren over hun seksleven, stopten met de pil. Zelfs van deze tevreden vrouwen merkte een meerderheid een significante verbetering in bed: ze werden ontvankelijker voor seksueel initiatief van hun partner...", "die al in 1990 vaststelde dat ongeveer 28 procent van de pilgebruiksters – ongeveer 400.000 vrouwen in Nederland - last hadden van bijverschijnselen, zoals vermoeidheid en minder zin in seks, en dat die klachten wel degelijk op pilgebruik terug te voeren waren"
Niet alle nieuws is heel erg nieuw... Net als veel pilgebruiksters waren wij hier wel van op de hoogte. Gelukkig is er een gezond en betrouwbaar alternatief: Sensiplan.
'Birth control may alter the structure of a woman's brain'
De Pil zou de structuur en functie van de hersenen kunnen veranderen, stelt een nieuw onderzoek. De organisatie Sensiplan is niet tegen anticonceptie. Wel wil zij dat mannen en vrouwen zo correct en uitgebreid mogelijk worden geïnformeerd over de betrouwbaarheid en de mogelijke schadelijke bijwerkingen van de beschikbare anticonceptiemethoden. Én dat de natuurlijke methoden ook een plek krijgen in de informatievoorziening. Zoals in dit artikel ook wordt gesteld: vrouwen moeten over alle medische en neurobiologische informatie kunnen beschikken om een goede en bewuste keuze te maken.


Hoger opgeleide vrouwen kiezen eerder voor een natuurlijke methode voor geboorteregeling (fertility awareness), laat dit artikel zien.

Maar het concludeert dat een methode van vruchtbaarheidsbewustzijn (zoals ook Sensiplan) voor elke vrouw, ongeacht afkomst, inkomen of opleidingsniveau, makkelijk te leren valt en effectief is in het voorkomen van zwangerschap.

Het goede nieuws is dat het ook nog eens veel voordeliger is dan hormonale anticonceptie: je betaalt enkel voor de cursus en je kan het daarna voor de rest van je leven zelfstandig en kosteloos toepassen!
Naast de hieronder genoemde pil-chip van Bill Gates, binnenkort mogelijk nog een nieuwe keuze in anticonceptie: de 'anticonceptiesluis'. Weer iets dat in het vrouwelijk lichaam ingebracht moet worden, waarmee een vrouw levenslang(?) haar vruchtbaarheid kan bedienen. 

'Veel vrouwen zijn pilmoe en op zoek naar alternatieven. Daarom moeten we elk initiatief toejuichen', aldus hoogleraar gynaecologie Bart Fauser.

Zijn vrouwen niet veel eerder op zoek naar een natuurlijk alternatief? En naar een methode die niet steeds alleen op haar aankomt, maar waarmee je samen de verantwoordelijkheid draagt?

We zijn benieuwd. Ook naar de vraag of zo'n "sluis" na jaren op stand "dicht" inderdaad met slechts één druk op de knop weer probleemloos "open" gaat.


Kijk ook eens rond op onze facebook pagina.
Lees het artikel. Als dit Sensiplan gebruiksters niet op een voorsprong zet, dan weten wij het ook niet meer  :-)   Kijk ook eens rond op onze facebook pagina.
Uit het artikel: "Vergeleken met de nooit-rokers hadden zowel de ex-rokers als de huidige rokers een iets verhoogd risico op menstruatiepijn. Daarbij bleek ook dat hoe jonger de vrouw was gestart met roken, hoe groter de kans dat ze in haar latere vruchtbare leeftijd menstruatieklachten zou hebben. Als mogelijk verklaring schrijven de onderzoekers dat roken vóór de menarche een negatieve invloed kan hebben op het endocriene systeem." Kijk ook eens op onze facebook pagina.
"Wat betekent seks voor jou? Wat vind je fijn aan seks met je partner? En wat is voor jullie belangrijk tijdens seks? Dit zijn vragen die voorbij komen in de interviews van het onderzoek Seksualiteit in Nederland, waarvoor ik je graag zou uitnodigen als je tot de doelgroep behoort. Iedereen tussen de 25 en 40 jaar oud kan mee doen, indien je het afgelopen half jaar heteroseksuele seks hebt gehad met een partner die ook mee wil doen aan de interviews."

- Myra Bosman, die het onderzoek 'Seksualiteit in Nederland' uitvoert aan de Universiteit van Amsterdam
"De normale vruchtbaarheid daalt gestaag vanaf de leeftijd van 30 jaar. Vanaf 35 jaar daalt de vruchtbaarheid sneller en als een vrouw 40 is, is de kans om mama te worden met de helft afgenomen. Dat wil zeggen: hoe jonger men naar een vruchtbaarheidscentrum stapt, hoe beter. Niet noodzakelijk om meteen met een behandeling te starten, maar het is wel nuttig een diagnose te stellen."  Lees het artikel in De Standaard.

Of: allereerst een Sensiplan cursus volgen om inzicht in de eigen cycli te krijgen, alvorens aan een vruchtbaarheidsbehandeling te beginnen. Bij Sensiplan kun je ook kinderwens-consulten volgen!

Mannen hebben ook baat bij natuurlijke geboorteregeling: lees hier over de voordelen vanuit mannelijk perspectief, en reageer op onze facebook pagina.
Ons oppervlaktewater bevat steeds meer medicijnen en hormonen, o.a. toenemende concentraties oestrogenen uit de urine van vrouwen die de pil slikken. Mannelijke vissen vervrouwelijken, gaan zelfs al eicellen produceren. Wat zal de invloed op de mens zijn? Lees het artikel.

“In toenemende mate worden hart- en vaatziekten met blootstelling aan vrouwelijke hormonen in het milieu in verband gebracht, maar ook borstkanker en vruchtbaarheidsproblemen."

Het toepassen van de Sensiplan-methode brengt geen risico's voor de gezondheid en het milieu met zich mee: een gezond alternatief.
Oudere studies die een licht verhoogd risico op borstkanker gaven, baseerden zich op rapportering van de vrouwen zelf. Amerikaanse onderzoekers vergeleken 1.102 vrouwen tussen 20 en 49 jaar met invasieve borstkanker (tussen 1990 en 2009) en vergeleken hen met een controlegroep. Recent pilgebruik verhoogt het risico op borstkanker gemiddeld met 50%, bij hoge dosissen zelfs tot 300%. Sensiplan is een gezond alternatief met een betrouwbaarheid zo hoog als de pil.
Lees het artikel
Toekomst? De pil-chip. Die je zelf aan en uit kunt zetten wanneer je niet of wel zwanger wilt worden. Trouwens nog veel interessanter om te "hacken" dan zo'n oersaaie PC, toch? Of toch maar liever geboorteregeling op een natuurlijke manier?
Lees het artikel

Naast de bekende gevaren van wisselende seksuele contacten (SOA's, HIV/AIDS, HPV), verscheen vandaag een ander argument in de dagbladen: Het lichaam van de vrouw moet kunnen wennen aan de spermacellen van haar partner. Zijn de spermacellen vreemd voor haar (wanneer ze altijd een condoom heeft gebruikt of steeds een andere partner heeft), dan is de kans groter dat haar lichaam de spermacel of de ongeboren vrucht afstoot wanneer ze (wel) graag zwanger wil worden.

In het artikel wordt daarom gesteld 'Pilgebruik is dus goed voor een gezonde zwangerschap'. Aan de pil zijn echter weer andere gezondheidsrisico's verbonden, bovendien kan het na de pil even duren voordat de vruchtbaarheid weer normaal op gang is. Stellen die Sensiplan gebruiken hebben dit probleem niet. Daar is het vrouwelijk lichaam al ingespeeld geraakt op de spermacellen van haar partner, wat volgens deze onderzoekers een gunstiger situatie schept voor een mogelijke zwangerschap.

Metropolis wijdt een uitzending aan het condoom en de alternatieven ervoor, op donderdag 28 augustus om 21.40 uur op NL3 bij de VPRO. Het is volgens degenen die er namens Sensiplan aan hebben meegewerkt een mooie reportage geworden. Als kijker volgt u o.a. een medewerkster van "De Condomerie" die Sensiplan gaat leren. Niet vergeten te kijken: donderdag 28 augustus, 21.40 u, op 3.
Al 76 doden door trombose veroorzaakt door derde en vierde generatie hormonale anticonceptie.
(Lareb meldt 40 doden door Diane-35, 22 door Marvelon, 14 door Yasmin)
Bekijk de kamervragen aan de staatssecretaris vanaf minuut 34 op deze link.
Sensiplan biedt een betrouwbaar alternatief zonder trombose-risico!
Sensiplan in het programma Feiten en Fabels van SBS6.
Op zondag 29 dec, en in de herhaling op zondag 5 januari was dit filmpje te zien.

Op 21 december mocht NFP-Nederland zes nieuwe Sensiplan consulenten feliciteren. Zij hebben hun mondeling en schriftelijk examen met goed gevolg afgelegd en mogen zich vanaf die datum gecertificeerd Sensiplan consulent noemen. De bijgewerkte lijst met alle Nederlandse gecertificeerde Sensiplan consulenten vindt u onder de knop "Adressen consulenten".
6 september 2013 
Arts gaat nog te snel over tot ivf 
Artsen kunnen paren met een onvervulde kinderwens vaak moeilijk overtuigen om te wachten met een vruchtbaarheidsbehandeling, ook al is dat vaak verstandiger.

4 maart 2013 
Diane 35
Reaktie bestuur Sensiplan op commotie rond Diane-35 acne-pil
Frits Roosendaal, epidemioloog en trombosespecialist uit Rotterdam zegt op maandag 4 maart om 9.00 uur op Radio 1 dat 'we' het verhoogde tromboserisico al 10 jaar kennen. In de richtlijnen van huisartsen is er al wel wat meegedaan, zodat het voorschrijfbeleid is veranderd. Artsen mogen geen derde en vierde generatie anticonceptiepillen meer voorschrijven. Bestuurskundig is er echter nog niets mee gedaan.  
Het tromboserisico van niet-gebruiksters van de pil is 0,01%. Het tromboserisico is 0,04% bij de eerste- en tweede generatie anticonceptiepillen (4 op de 10.000) en 0,08% bij de derde- en vierde generatie pillen (8 op de 10.000). Dit risico geldt voor het eerste jaar en telkens opnieuw het eerste jaar bij het wisselen van pilmerk. Als je de pil slikt heb je hierdoor feitelijk voortdurend het verhoogde tromboserisico van een zwangere. Roosendaal tekent aan dat je dit risico af moet wegen tegen het risico van het ongepland zwanger raken.
Bovenstaande feiten spreken voor zich. Wij zijn blij dat de methode Sensiplan net zo betrouwbaar is als de pil en geheel vrij is van risico's op trombose.
Bestuur Sensiplan® Nederland
December 2012 
Sensiplan Kinderwens op TV 
Op Family7 verscheen begin december een item over de Kinderwens cursus van Sensiplan.
Lees meer en bekijk het filmpje
Oktober 2012 
Opleiding tot gecertificeerd Sensiplan consulent gestart 
Op zaterdag 6 oktober j.l. is een nieuwe lichting van de Nederlandse opleiding tot gecertificeerd Sensiplan consulent van start gegaan. Lees meer
29 September 2012 
Nationale Sensiplan Conferentie Duitsland 
Op zaterdag 29 september a.s. organiseerde de Arbeitsgruppe NFP, de Duitse moederorganisatie van de Sensiplan methode, bij gelegenheid van haar 30-jarig bestaan een conferentie.
Lees meer.
17 Februari 2012 
Samen verantwoordelijk 
Een artikel in KN bespreekt de methode en ervaringen van verschillende cursistenparen.
Bron: KN
December 2011 
Sensiplan vermeld in Standaard Nederlands Huisartsen
Genootschap NHG
De NHG Standaard Anticonceptie is geactualiseerd. De nieuwe Standaard vermeldt nu duidelijker natuurlijke geboorteregeling als optie, met het betrouwbaarheidscijfer en de cursuskosten van Sensiplan als voorbeelden. Lees verder.
NFP-DAG heet vanaf nu Sensiplan®
Sensiplan is de nieuwe naam voor de NFP-DAG methode, die door de Deutsche Arbeitsgruppe NFP (vandaar de afkorting NFP-DAG) is ontwikkeld. De naam NFP (Natural Family Planning) is namelijk een "paraplu-term" die ook veel ouderwetse en (veel) minder betrouwbare methoden omvat. Omdat hierdoor in het verleden regelmatig verwarring ontstond, is besloten de oude namen NFP en NFP-DAG te vervangen door een nieuwe merknaam: Sensiplan®.
Lees meer

Persbericht: NFP-Nederland op Europees Anticonceptie Congres. 

Op donderdag 20 mei 2010 heeft dr. Petra Frank-Hermann namens de Duitse Vereniging voor Contraceptie een lezing verzorgen over natuurlijk omgaan met vruchtbaarheid met de titel: "Nieuwe aspecten over natuurlijke familie planning - mythes en feiten".

NFP-Vlaanderen en NFP-Nederland, verbonden met de Duitse moederorganisatie, waren op dit 11th European Congress of the European Society of Contraception and Reproductive Health aanwezig met een posterpresentatie over onderzoek naar NFP-gebruik in Vlaanderen en Nederland. De conclusies die zij uit hun onderzoeken trekken, komen overeen met eerdere grootschalige Duitse onderzoeken naar de methode, waarin de methode steeds een hoge betrouwbaarheid kent. Daarnaast blijken de Nederlandse gebruiksters zeer tevreden:

De tevredenheid over de methode blijkt hoog: 94% van de Nederlandse gebruiksters is positief tot zeer positief over de NFP-methode. 49% van de NFP-gebruiksters heeft voor deze manier van geboorteregeling gekozen vanwege bijwerkingen van andere anticonceptiemethoden.

De organisatie NFP-Nederland is in 1996 ontstaan uit een pioniersgroep van 9 NFP-consulenten en heeft inmiddels aan zo'n 1000 paren / vrouwen de in Duitsland ontwikkelde NFP-DAG methode (binnenkort: Sensiplan®) geleerd. De NFP-cursus wordt inmiddels vergoed door de zorgverzekeraars Pro Life en DVZ.
Van koppels die verminderd vruchtbaar zijn, wordt na verloop van tijd 72 procent zwanger. Bijna de helft van deze zwangerschappen ontstaat spontaan, dus zonder vruchtbaarheidsbehandeling. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 2500 Nederlandse paren, die met een vruchtbaarheidsprobleem naar een ziekenhuis verwezen waren. De studie is uitgevoerd door Monique Brandes, in het kader van haar promotie (UMC St Radboud, 24 februari). Lees verder.
Tijdschrift voor Verloskundigen: NFP voor kinderwens en geboortenregeling
In het Tijdschrift voor Verloskundigen 2011, nummer 01, maken de lezers kennis met NFP, de natuurlijke manier van omgaan met de eigen vruchtbaarheid, en hoe die wordt aangeboden in de Verloskundigenpraktijk Waddinxveen. De verloskundigen zijn enthousiast over de mogelijkheden van het natuurlijk omgaan met vruchtbaarheid, en geven de NFP-kennis graag door in hun verloskundigenpraktijk. De verloskundigen adviseren de NFP-methode als anticonceptiemogelijkheid bij vrouwen in het kraambed, maar ook aan paren met kinderwens.
Lees meer
Bron: Tijdschrift voor Verloskundigen 2011;01:48-50
Koppels kunnen voor de bevruchting, maar ook tijdens en na de zwangerschap seksuele problemen krijgen. En daar is vaak best wat aan te doen, weet arts-seksuoloog Willem-Jan Cuypers. Hij geeft onderwijs aan onder meer huisartsen, over seksualiteit, en geeft in dit artikel acht tips. Zijn boodschap: artsen mogen vaker vragen naar het seksleven van hun patiënten.
Bron: medisch contact
Pil veroorzaakt seksproblemen
In een recente wetenschappelijke studie met medewerking van ruim 1000 vrouwelijke proefpersonen werd het optreden van seksuele problemen vergeleken met de anticonceptie die de vrouwen het afgelopen jaar gebruikt hadden (Wallwiener, Journal of Sexual Medicine).
Hormonale anticonceptie, zoals de pil, bleken daarbij opmerkelijk vaker seksuele problemen te veroorzaken in vergelijking met andere typen voorbehoedmiddelen, zoals het condoom.
Lees meer
Bron: Nu.nl
Voortdurend starten er weer nieuwe cursussen! Informatie over plaatsen en tijden bij het secretariaat.