Ervaringen met Sensiplan


Vrouwen beginnen om heel uiteenlopende redenen met Sensiplan. Benieuwd naar de ervaringen van anderen met Sensiplan? Lees hieronder ervaringen van gebruikers.


Een aantal jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in gezonde voeding en bewuster leven. Na een hele nare periode in mijn leven ben ik overspannen geraakt en was ik genoodzaakt een stuk minder te werken. 
Mijn weerstand was ontzettend laag, ik was intens vermoeid, ik had paniekaanvallen en minstens één keer per week migraine. Ik slikte toen al 7 jaar de anticonceptiepil en dacht dat de hoofdpijnen en angst gewoon een deel van mijn leven waren.

Toen ik minder ging werken ben ik in aanraking gekomen met yoga en meditatie en zo ben ik me veel bewuster geworden van mijn lichaam en wat klopt en wat niet. Ondanks dat bleef ik me wazig voelen, ik kon niet goed in contact komen met mezelf en het voelde alsof er een soort gordijn tussen mij en de wereld zat. Toen de migraine niet minder werd en ook de dokter niet wist waar het door kwam, ben ik zelf op onderzoek uit gegaan. Ik las over vrouwen die vreselijke bijwerkingen ervoeren van hormonale conceptie en toen zij ermee stopten de bijwerkingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Toen dacht ik, ja, oké, maar wat moet ik dan, als ik stop met de pil?

Ik ben gaan uitzoeken of er zoiets bestond als anticonceptie zonder hormonen. Na het afstruinen van veel websites en fora en het bekijken van Youtube video’s, kwam ik erachter dat er inderdaad een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie bestaat, die ook nog eens 100% natuurlijk is. 
Sinds mei 2017 gebruikte ik geen anticonceptiepil meer en was ik zelfstandig bezig met het interpreteren van mijn vruchtbaarheidssignalen.
 
Uiteindelijk kwam ik terecht op de website van Sensiplan, en ik las dat dit de enige methode zonder hormonen is die zo uitvoerig onderzocht is en daardoor zo betrouwbaar. Ik wilde me hier graag goed in verdiepen en daarom heb ik contact opgenomen met Sensiplan. Ik ben heel goed geholpen en niet veel later konden mijn vriend en ik terecht om een cursus te volgen bij een consulente van Sensiplan. De consulente was heel lief en spontaan met ontzettend veel verstand van de methode en weet precies hoe ze dit op een duidelijke maar ook vooral ontspannen manier kan overbrengen. 
We zijn gestart met de cursus voor koppels in januari 2018 en gebruiken de Sensiplan methode sindsdien tevreden en succesvol. 

Toen ik stopte met de anticonceptiepil veranderde alles. Ik heb nog één keer, een paar dagen na mijn laatste pil, migraine gehad. Sindsdien kan ik de migraines die ik heb gehad op één hand tellen en die had ik als ik erg gestrest of emotioneel was, maar ik heb nooit meer pijn gehad die zo erg was als toen ik de pil nog slikte. Ik voel me niet meer wazig, ik voel me veel steviger in mijn schoenen staan en ik ben in staat mijn emoties los van wie ik zelf ben te zien. De paniekaanvallen zijn daarom gelukkig ook helemaal verdwenen en ik ben alleen echt moe als daar reden voor is.

Wanneer je twijfelt over de effecten van hormonale anticonceptie op je lichaam, raad ik je van harte aan om je te verdiepen in Sensiplan en een cursus te volgen, je leert ontzettend veel over hoe het lichaam en vruchtbaarheid werkt. Ik ben zo dankbaar dat ik nu zo veel meer weet over hoe mijn lichaam werkt en dat ik er daarom helemaal op kan vertrouwen om mij te vertellen wanneer ik vruchtbaar ben en hoe ik daar mee om kan gaan. Ik hoop dat ik andere vrouwen (en koppels) kan helpen met mijn verhaal en hen misschien wat inspiratie geef om op hun eigen lichaam en gevoel te vertrouwen.

Evelyn, 23 jaar

Ik vond het erg interessant om de cursus te volgen en ik had niet verwacht zoveel te leren nog over dit onderwerp. Van tevoren was ik nogal sceptisch over de betrouwbaarheid, maar door de cursus te volgen heb ik veel meer vertrouwen in deze manier van anticonceptie gekregen. Soms is het lastig om om te gaan met de vruchtbare periode, maar juist omdat we er bewust van zijn, er samen verantwoordelijk voor zijn en mijn vriendin zich zo veel prettiger voelt zonder de kunstmatige hormonen, is het het helemaal waard! 

Diego (partner Evelyn)



Een aantal jaar geleden heb ik een fibroadenoom in mijn borst gehad, wat operatief verwijderd is.

Zowel de chirurg die mij opereerde als mijn huisarts gaven mij toen het dringende advies nooit “de pil” als anticonceptiemiddel te gebruiken. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar een natuurlijk anticonceptiemiddel en van een vriendin hoorde ik over NFP-Nederland.

Nu inmiddels de cursus gevolgd. De Sensiplan consulente was ontzettend goed op de hoogte van de methode en erg enthousiast. Ook het cursusmateriaal was duidelijk en uitgebreid. En als je de regels goed toepast, is het een heel betrouwbare methode.

Het zou goed zijn als er meer bekendheid zou komen over de methode vooral bij huisartsen en verloskundigen zodat zij hier informatie over kunnen geven. Zeker nu steeds meer duidelijk wordt dat andere anticonceptiemiddelen niet zo onschuldig blijken te zijn als voorheen werd gedacht.

De Sensiplan methode (en de cursus) is een aanrader voor iedereen die op een natuurlijke manier met anticonceptie om wil of moet gaan!

Karina




Zelf ben ik een hartpatiënt. Hierdoor werd een zwangerschap streng afgeraden. Zo zochten we naar een passende oplossing. Het gebruik van de anticonceptiepil beviel ons niet. Ik had hier ook verschillende bijwerkingen van. We kwamen in aanraking met NFP/Sensiplan, hebben de basiscursus gevolgd en kunnen ons inmiddels ervaringsdeskundigen noemen.
Na verloop van tijd ging het met mijn gezondheid wat vooruit. Voorzichtig werd er in de richting van een zwangerschap gedacht. Onderzoeken volgden. En ja, alles leek erop dat het hart deze inspanning op dit moment wel aan zou kunnen.
Cursus bij kinderwens was niet nodig. We konden de gebruikte methode andersom toepassen. Niet als anticonceptie, maar als conceptie. We kunnen jullie vertellen, ook dit werkt!
Op dit moment mogen we genieten van een prachtige, gezonde zoon! De zwangerschap en de bevalling zijn heel voorspoedig verlopen. En nu op naar de borstvoedingcursus...


Op mijn 17e ben ik begonnen met de pil die ik tot afgelopen jaar, min of meer non-stop, geslikt heb. Realiserend dat ik mijn eigen lichaam eigenlijk helemaal niet kende, al jaren natuurlijke processen onderdrukte met kunstmatige hormonen die niet alleen het risico op borstkanker enorm vergroten, maar ook nog andere vervelende bijwerkingen hebben en slecht zijn voor het milieu, ben ik op mijn 24e gestopt. Wat een bevrijding!

Aangezien mijn vriend en ik op dit punt in ons leven absoluut geen kinderen willen, waren we opzoek naar de meest betrouwbare niet-hormonale methode om een zwangerschap te voorkomen. Toen wePearl-indexen vergeleken kwam de Sensiplan methode voorbij. Het leek nogal een gedoe; temperatuur meten, zelf een grafiek bijhouden, vier cursusavonden bijwonen. Maar geen spiraal in mijn lichaam en niet alleen veel betrouwbaarder dan condooms, ook veel prettiger... Na het lezen van een aantal wetenschappelijke studies waren we overtuigd van de betrouwbaarheid en besloot ik me aan te melden.
 
Vanaf de eerste cursusavond vond ik het ontzettend leuk om met mijn eigen vruchtbaarheid bezig te zijn en meer inzicht te krijgen in mijn eigen lichaam. Het was helemaal geen last om een grafiek bij te houden, het was juist fascinerend. De consulent die de cursus gaf zorgde voor een gezellige,vertrouwde sfeer en wist precies waar ze het over had; ze kon al mijn nieuwsgierige vragen beantwoorden. Het was ook ontzettend leerzaam dat er meerdere stellen meededen.Iedereen had weer andere motieven om de cursus te volgen en de cycli waren ook totaal verschillend. Ik vond het erg leuk dat er mannen bij waren, want die stelde weer hele andere vragen. Ze waren geïnteresseerd en wilden oprecht graag begrijpen hoe al die dingen bij vrouwen nou werken (een heleboel dingen wist ik zelf voor de cursus ook niet). Ik vond het erg leuk om erachter te komen dat mijn slijmpiekdagen goede vruchtbaarheid aangaven en mijn vriend vond het leuk om mijn ‘niet volgens het boekje’- onregelmatige grafieken goed te leren interpreteren. Omdat mijn grafieken zo afweken van het standaardplaatje was ik ook erg blij met de individuele begeleiding die we kregen. Zonder interpretatie van een goed opgeleide consulent hadden we er echt geen wijs uit gekund en had ik het zonder twijfel snel opgegeven.

Het leren begrijpen van mijn eigen cyclus had echter ook een maar… Hoewel ik wel bloedingen had die op menstruaties leken, bleek dat ik geen eisprong had! In de grafiek was duidelijk te zien dat mijn lichaam het steeds probeerde, maar dat het niet lukte. Elke keer zakte de temperatuur weer terug; zeer frustrerend. Was dit een jaar later nou nog steeds het effect van de pil? Zouden die hormonen echt zo lang nog invloed hebben? Had ik überhaupt in mijn leven wel eens een echte ovulatie gehad? Mijn cyclus was immers voor ik met de pil begon ook heel onregelmatig. Of zou ik misschien niet vruchtbaar zijn? Ik kreeg dan wel inzicht in mijn eigen cyclus, maar zo’n leuk inzicht was het niet.
 
Gelukkig, ruim een jaar na het stoppen met de pil zijn mijn hormonen weer in balans. Pas een paar weken na de laatste cursusavond konden we het op mijn cycluskaart waarnemen: een rustig begin van de maand, drie dagen temperatuurverhoging, de laatste 0,2 graden hoger dan de hulplijn… Eindelijk een ovulatie!

Elise, 25 jaar



Als 16 jarig meisje was ik al begonnen met het slikken van de pil (Diane 35) voor m’n acne. De acne ging er wel van over maar daarnaast werd ik erg down en depressief. Een vriendin raadde mij toen aan om te stoppen.

Jaren heb ik toen niets geslikt. Maar toen ons eerste kind geboren was moest ik wel een anti-conceptiemiddel gaan gebruiken wilde ik niet gelijk weer zwanger raken.

Ik wist wel dat ik van de pil down en depressief werd maar ik wist ook niets anders dus schreef de huisarts mij weer de pil voor. Dit keer Microgynon. Dit was ook niet prettig omdat bij deze pil mijn bosrtvoeding die ik op dat moment gaf enorm terug liep.

Op aanraden van de verloskundige ben ik toen begonnen met Cerazette. Hier liep mijn borstvoeding niet van terug maar ik werd hierbij totaal niet ongesteld. Ik heb het ongeveer negen maaden geslikt en al die tijd ben ik niet ongesteld geworden. Omdat ik dit erg onnatuurlijk vond ben ik begonnen met Sensiplan. Hier had ik van m’n broer en schoonzus over gehoord.

Het fijne hieraan vind ik dat je samen (man en vrouw) ermee bezig bent. Je bent er samen verantwoordelijk voor. Daarnaast leer je je eigen lichaam beter kennen en ga je hier ook op een natuurlijke manier mee om.

Sensiplan vind ik soms wel moeilijk omdat je niet met elkaar geslachtsgemeenschap kan hebben wanneer je maar wilt of zin hebt. Daarnaast kost het in het begin wel enige inspanning en tijd om het te leren. De cursus heeft ons hierbij goed geholpen.

Tijdens een aantal avonden leer je goed hoe je bij jezelf symptomen kunt observeren en interpreteren.

Rianne, 29 jaar



Ons gezin bestaat uit: man 38 jaar, vrouw 39 jaar en drie gezonde dochters van 16, 14 en 2 jaar.

Bij mijn eerste zwangerschap werd ik bij 34 weken in het ziekenhuis opgenomen met hoge bloeddruk en eiwit in urine (zwangerschapsvergiftiging), complete bedrust werd voorgeschreven. Na twee weken ben ik ingeleid en is er een gezond meisje geboren. Onze huisarts zei: "Dit gebeurt wel meer bij een eerste kindje".
 
Na anderhalf jaar verwachtten we ons tweede kindje, maar weer kreeg ik hoge bloeddruk en eiwit in de urine. Een acute opname volgde en na twee weken werd onze tweede dochter geboren, na 37 weken zwangerschap.

Hierna heb ik lichamelijk een lange nasleep gehad, langdurig hoge bloeddruk en nog een jaar lang gezinshulp. Advies van de gyneacoloog was geen volgende zwangerschap meer. Hier hebben we het erg moeilijk mee gehad en veel samen over gepraat en aan de Heere voorgelegd.
Jammer genoeg hadden we toen nog nooit van Sensiplan gehoord, dus op doktersadvies ben ik aan de pil gegaan. Hier heb ik vervelende ervaringen mee, omdat de bloeddruk hoog bleef en daardoor ook weer bloeddrukverlagers kreeg en heel je psyche is van slag. Maar dit heb ik toch enkele jaren vol gehouden tot we op een keer een artikel lazen over NFP volgens Sensiplan. We vroegen ons af: "Zou dat iets voor ons zijn?"

Gelukkig bleek dit voor ons de oplossing. We belden NFP-Nederland en kregen een telefoonnummer van een consulente bij ons in de buurt. We hebben een afspraak gemaakt en hebben de cursus bij ons thuis gehad. Dit was erg fijn om te doen, je leert elkaars lichaam op een heel andere manier kennen. We hebben nooit geweten dat het zo veel meerwaarde geeft aan je huwelijk om dit samen te doen. Het is voor ons wel heel erg belangrijk om te letten op de vruchtbare en onvruchtbare dagen. We moesten er wel vertrouwen in leren krijgen en af en toe is het nog steeds wel eens spannend rond de tijd van de menstruatie, al weet je op den duur bijna zeker dat er geen zwangerschap kan volgen.

Het iedere dag terugkerende temperaturen en invullen van de cycluskaarten hoort nu gewoon bij het ritme van de dag. In het begin was dit echt wel eens lastig of was je al uit bed voordat je ging temperaturen, maar ja, dit went wel hoor.
 
Door het volgen van de cursus kon ik gelukkig stoppen met de pil en kwam ik eindelijk van de hoge bloeddruk af. Toch hebben we, in overleg met onze gyneacoloog, weer een zwangerschap aangedurfd en na 12 jaar mochten we weer een gezonde dochter krijgen. Het was niet makkelijk, maar we zijn er erg blij mee. Hierna hebben we weer NFP opgepakt en het gaat gelukkig goed. We vinden Sensiplan een grote aanrader voor iedereen, maar helaas ligt er in de gereformeerde gezindte nog steeds een taboe op.


 
Op aanraden volgde ik de cursus Sensiplan, omdat de vrouwelijke cyclus mij enorm boeit. Ik ben zo blij dat ik Sensiplan heb leren kennen! Nu weet ik precies en heel zeker wanneer we kunnen vrijen zonder condoom. Dat is al ontzettend fijn en ontspannen. Nog belangrijker vind ik dat ik mijn lijf beter ken en begrijp. Voorheen was ik me totaal niet bewust van mijn cervixslijm en wat het betekende. Nu is het leuk om te volgen hoe mijn cervixslijm eruitziet en voelt en wat dat betekent in relatie tot mijn vruchtbaarheid.

Op mijn 47e ben ik Sensiplan gaan leren. Laat? Misschien, maar nu heb ik toch mooi een paar jaar mijn cyclus in beeld kunnen brengen en kan ik prachtig volgen wat er gebeurt in het climacterium, de overgang. Dan worden de cycli korter en langer en wordt het steeds belangrijker dat ik zeker weet of ik vruchtbaar ben of niet, om intiem te kunnen genieten. Heel boeiend! En heel handig, mocht ik ooit naar een gynaecoloog moeten, dan heb ik mijn cycluskaarten om te laten zien. 

Sensiplan is zo empowering voor vrouwen! Ik wens het elke vrouw toe. Eigenlijk moet het in de basis zorgverzekering vergoed worden zodat elke vrouw de cursus kan volgen. En daarmee haar lichaam en haar vruchtbaarheid beter begrijpt. Pas na het volgen van de Sensiplan cursus de pil of een andere vorm van anticonceptie vergoeden. Want als je Sensiplan hebt gevolgd heb je de pil misschien niet eens nodig of wil je hem niet eens meer. Omdat je dan weet hoe je zonder hormonen kunt zorgen dat je niet zwanger wordt. Plus je kijkt tijdens de cursus heel precies naar de betrouwbaarheid van de verschillende natuurlijke en onnatuurlijke ‘anti’-conceptie-methoden, waardoor je een heel gefundeerde keuze kunt maken.

Arianne