Ervaringen met Sensiplan


Vrouwen beginnen om heel uiteenlopende redenen met Sensiplan. Benieuwd naar de ervaringen van anderen met Sensiplan? Lees hieronder ervaringen van gebruikers.


Ik gebruik Sensiplan al ruim anderhalf jaar. In het begin was het even spannend met alles wat ik moest leren, maar in een korte tijd werd het een routine. Sensiplan is veel meer voor mij dan een anticonceptie methode. Het geeft me vrijheid om keuzes te maken en bewustheid over mijn lichaam. Ik blijf het met plezier gebruiken.

Veronika (32 jaar) 



Mede dankzij Sensiplan heb ik mijn lichaam heel goed leren kennen, heeft de relatie met mijn partner zich verdiept en heb ik leren omgaan met mijn vruchtbaarheid, zonder daarbij in te grijpen op mijn lichaamsfuncties. Ik ervaar het als bijzonder prettig om samen met mijn partner bewust deze verantwoordelijkheid en vrijheid te delen. 



Nadat ik mijn eerste vaste verkering kreeg ben ik begonnen met de pil. Je denkt er niet over na en begint gewoon. Op dat moment vond ik het ook wel makkelijk. Na een paar jaar begon het gebruik van de pil met toch wat tegen te staan. Elke dag maar hormonen slikken, terwijl er niks met je lichaam aan de hand is. En dat voor die paar momenten per week of maand. Ik ben toen overgestapt naar de Nuvaring, maar na alarmerende berichten ben ik daar ook weer mee gestopt. Afgelopen jaar besloot ik dat het afgelopen was, ik heb al jaren een vaste vriend en er moest toch een andere oplossing zijn. Ik heb veel gezocht op internet en youtube. Ik kwam hier de LadyComp tegen. Een computertje wat je temperatuur meet en met gekleurde lampjes aangeeft of je die dag vruchtbaar bent of niet. Een hele openbaring! Ik wist wel dat je niet alle dagen vruchtbaar bent, maar welke dagen, daar had ik geen idee van. Ik heb een LadyComp aangeschaft, maar vond toch eigenlijk ook dat ik niet volledig op een computer moest vertrouwen. Ik heb toen het boek Taking Charge of Your Fertility gelezen, om meer inzicht te krijgen in de theorie achter deze methode. Zo kwam ik bij natural familiy planning (NFP) en ben dit vanaf november 2015 toe gaan passen. Overal las ik dat het doen van een cursus de betrouwbaarheid vergroot. Zo ben ik gaan zoeken naar een cursus in de buurt en kwam uiteindelijk bij Sensiplan terecht.

Ik heb me aangemeld en ik werd meteen gebeld met informatie en uitleg. Dit was erg fijn, aangezien ik niemand in mijn omgeving ken die iets weet over deze methode. De cursus zou na een paar weken beginnnen. Ik ben in de tussentijd gewoon doorgegaan met bijhouden van mijn kaarten via de methode van Taking Charge of Your Fertility. Deze methode heeft hele duidelijke regels voor na de eisprong, maar de regels voor voor de eisprong zijn af en toe wat lastig toe te passen.

Ik had enorm veel zin in de eerste cursusavond. Het bleek dat we met zijn drieën waren (een stel en ik). Ik heb mijn vriend aangemoedigd mee te gaan, maar hij vond dit niet noodzakelijk en vertrouwt mij volledig wat betreft het toepassen van de regels. Ikzelf vond dit wel jammer, want het is leuker als je het met z’n tweeën doet. Je zult toch op een andere manier met intimiteit moeten omgaan en ook op moment van twijfel moet je samen besluiten nemen. Gelukkig staat hij wel volledig achter mijn keuze en kan zich goed aanpassen aan mijn cyclus. De cursusleidster was heel enthousiast en had erg veel kennis van zaken. Hierdoor hadden we leuke discussies en kwam de theorie erg goed over. Ze had veel interactieve onderdelen verwerkt in de cursus en ook was er tijd en ruimte om elkaars en je eigen kaarten te bestuderen. Ik zag de cursusavonden meer als een uitje dan als een verplichte cursus. De sfeer was erg open en respectvol.

Door de sensiplan cursus voel ik me erg zeker over het bepalen van de vruchtbare en niet vruchtbare dagen. Je krijgt duidelijke regels waaraan je je kunt houden. De methode is niet moeilijk, maar vergt wel discipline doordat je elke dag eventjes je temperatuur moet meten en andere lichaam signalen moet bijhouden. In de praktijk blijkt dat dit heel snel routine wordt en dat dit absoluut niet opweegt tegen de voordelen van het stoppen met de pil.

Het stoppen met de pil en beginnen met Sensiplan heeft mij veel goeds gebracht. Zo proef ik beter, ruik ik beter. Ook ben ik veel gevoeliger geworden voor dingen als koffie, suiker, etc. Ook ben ik emotioneel veranderd. Waarbij ik met de pil heel stabiel was en nooit extreem vrolijk of verdrietig was. Heb ik nu meer schommelingen, op sommige momenten geniet ik zo veel meer. Ik heb het idee dat ik bepaalde dingen veel intenser beleef. Ook kan ik dit relateren aan waar ik in de cyclus zit. Zo ben ik voor de eisprong steeds positiever en zie ik alles een beetje door een roze bril, na de eisprong voel ik me weer wat stabieler en voelt het weer een beetje zoals met de pil. Door het bijhouden van je cyclus begrijp je veel beter waarom je je op bepaalde dagen wat minder, of juist beter voelt dan andere. Hierdoor kun je jezelf rust gunnen op momenten dat je het nodig hebt. Een ander voordeel is, dat mocht je willen gaan proberen zwanger te raken, kun je deze methode ook de andere kant op gebruiken. Je hoeft niet te wachten tot je cyclus weer normaal is en je weet ook op welke dagen je het vruchtbaarst bent!
Kortom: ik vind dat elke vrouw deze cursus zou moeten doen, niet alleen om meer inzicht te krijgen in je eigen cyclus, maar ook om goed een geïnformeerde keuze te kunnen maken wat betreft anticonceptie. Er zijn andere goede opties naast medicatie en medisch ingrijpen!



Mijn ervaring met Sensiplan

Mijn man en ik hebben een aardige zoektocht gehad naar een bij ons passende vorm van anticonceptie. Veel vormen vielen voor ons af, omdat ze in onze ogen tegennatuurlijk zijn. Wij proberen in ons leven te onderzoeken hoe de natuur bedoeld is en daar waar het kan hier in mee te gaan. Hormonen, pillen, spiraaltjes en dat soort dingen voelden niet oké meer. Maar ook bij de natuurlijke methoden viel er veel af. Ik had namelijk een zeer onregelmatige cyclus en over het algemeen veel langer dan gemiddeld. Het gebruik van een cycluscomputertje viel daardoor voor ons ook af.

Onze hoop was toen gesteld op Sensiplan en hoewel het mij een heel mooie manier van anticonceptie leek, had ik aanvankelijk niet het idee dat het voor mij zou kunnen werken met een lange en aparte cyclus. Het tegendeel bleek waar! Alleen al het inzicht wat het mij gaf in mijn cyclus (die eigenlijk best wel ‘normaal’ bleek) was erg waardevol. Van een totale onzekerheid over mijn cyclus kreeg ik nu een duidelijke opbouw te zien tijdens het bijhouden van de kaarten. Ook bleek dat ik eigenlijk best een constante cyclus had gekregen, ook al was hij dan langer dan gemiddeld. En ik kan nu, terugkijkend, beter begrijpen waarom ik in het verleden meer onregelmatigheid heb gehad.

Ik gebruik Sensiplan nu een jaar en ik ben er erg blij mee. Geen vretend geweten meer omdat ik een anticonceptie gebruik waar ik niet achter sta, weer een stapje dichter bij de natuur.. en meer vertrouwen in de werking van mijn lichaam.

Margriet



Waarom Sensiplan? Na de geboorte van ons 1e kindje, zochten we naar een weg om verantwoordelijk met onze vruchtbaarheid om te gaan. We wilden uit principe niet langer dan nodig voorbehoedsmiddelen gebruiken en zo zijn we aan een cursus begonnen. Tijdens de cursus hebben we ons verwonderd over wat er zoal tijdens de cyclus van een vrouw gebeurd en hoe er heel duidelijk zowel vruchtbare als onvruchtbare dagen aan te wijzen zijn. Vooraf kun je niet bedenken dat je na 4 cursusavonden, zó zeker op Sensiplan durft te vertrouwen. Onze consulente was zeer gedreven en enthousiast en heeft dat zeker overgebracht!



Sensiplan is voor ons een hele fijne, verrijkende en bijzondere anticonceptiemethode. Naast dat je hiermee een zwangerschap kunt voorkomen op een hele natuurlijke manier vinden wij het ook echt verrijkend om zo bewust met je cyclus bezig te zijn en elke maand opnieuw weer te zien hoe mooi een vrouwenlichaam in elkaar zit. Daar zit voor ons overduidelijk een Bedenker achter, die dat met veel zorgvuldigheid en precisie gemaakt heeft. Het feit dat je samen de cursus volgt, en ook samen zicht hebt op het verloop tijdens je cyclus, geeft een gedeelde verantwoordelijkheid waardoor het echt voelt als iets van samen.
Wij willen graag gezond met ons lichaam omgaan en ervaren dit o.a. door Sensiplan. Er hoeven geen hormonen aan te pas te komen, ik vind het fijn dat mijn lijf gewoon mag werken zoals het is bedoeld zonder dat daar iets aan toegevoegd of afgehaald wordt. De combinatie met het gebruik van condooms in de vruchtbare periode werkt voor ons prima, het maakt het vrijen zonder condooms zelfs nog fijner omdat dat dan weer eventjes geleden is! Deze methode zou meer bekendheid moeten krijgen, dan zou er veel animo voor zijn!

Dominique en Ian



Wij zijn Gert & Karlijn en ongeveer 3 jaar geleden hebben wij de Sensiplan cursus gedaan. We waren over anticonceptie aan het nadenken en waren tot de conclusie gekomen dat we het liefst geen dingen wilden gebruiken zoals de pil bijvoorbeeld waarmee je je lijf beïnvloedt. Dit omdat ik graag gezond met mijn lijf wil omgaan. Gelukkig werden wij getipt om deze cursus te gaan volgen. We waren erg benieuwd naar deze manier van het weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer juist niet.

De cursus vonden we beide erg interessant en zijn goed bezig gegaan met alle opdrachten die we meekregen. Heel handig om een boek te hebben waarin je alles kan vinden hoe we nou mijn vruchtbaarheid konden meten en daarnaast de opdrachten konden maken om te zien of we alles begrepen. De vragen die bleven liggen konden we elke keer aan onze consulente vragen als we een cursusavond hadden (die erg gezellig waren!). Op een eenvoudige manier kregen we deze methode onder de knie en kunnen we nu weten wanneer mijn vruchtbare periode is en wanneer deze is gestopt.

Ik ben er echt van onder de indruk hoe je op een eigenlijk makkelijke manier je eigen lijf kan leren kennen. Ik vind het echt bijzonder hoe ik nu dingen kan aanvoelen, omdat ik deze cursus heb gevolgd en daarmee mijn lichaam zoveel beter ken. Ik raad vaak vrouwen aan deze cursus te gaan doen, omdat je je zoveel meer bewuster wordt van wat er in je lijf gebeurd. Bijzonder toch dat je lijf zelf aangeeft wanneer je vruchtbaar bent of niet?! Naar mijn mening heb je daar geen pilletjes voor nodig en gooi je je hormoonspiegel ook niet in de war. Zeker een aanrader!



Wij zijn nu een jaar getrouwd. Vanaf het begin van ons huwelijk gebruiken wij Sensiplan als methode voor anticonceptie.

Vanaf de eerste periode van onze relatie waren wij het er allebei over eens dat we niet de pil wilden gebruiken of een andere vorm van anticonceptie die invloed heeft op mijn cyclus.
 
Wij hebben getwijfeld om de methode zelf (uit een boek) te leren of een cursus te volgen die NFP-Nederland aanbiedt. We hebben contact gehad met de consulente van NFP uit onze regio. Deze raadde ons aan om de cursus te volgen om de methode goed te leren beheersen. Het volgen van de cursus en met de consulente en medecursisten in gesprek te kunnen gaan heeft er voor gezorgd dat wij onze vragen konden stellen en de methode goed hebben leren beheersen.
 
Wat ik heel mooi vind aan de methode is dat je als vrouw je lichaam goed leert kennen en zorgt draagt voor je lichaam in tegen stelling tot veel andere anticonceptiemiddelen. Daarnaast zorgt het er in onze relatie voor dat we communiceren wanneer we wel of niet kunnen vrijen. Het is fijn om hier samen over te praten en naast het vrijen ook zorg de dragen voor elkaars gezondheid.
 
Door gebruik te maken van condooms in de vruchtbare periode overbruggen wij de periode dat we vruchtbaar zijn. Hierdoor is de periode dat we niet kunnen vrijen niet te lang.
 
Wat ons betreft is NFP/Sensiplan gezond voor ons lichaam en voor onze relatie en daarom een hele goede methode voor anticonceptie!
 
Wouter & Joukje



In een artikel in kaholiek nieuwsblad beschrijven twee stellen zonder gelovige achtergrond hun ervaringen met Sensiplan.



Noot consulent: dit paar heeft de methode geleerd omdat zij geen hormonale middelen wilden gebruiken. Na enkele maanden met Sensiplan als geboorteregelingsmethode hebben zij Sensiplan "omgekeerd" gebruikt. Tijdens de cursus hadden wij de grap gemaakt dat wij wel eens hadden gehoord dat mensen in Afrika vaak eerst een keer zwanger willen worden met Sensiplan om zeker te zijn dat alles nog "werkt", ook na dagelijks gebruik van een thermometer, om daarna pas de methode echt voor geboorteregeling toe te gaan passen:

Wij hebben een heerlijke rustige vakantie gehad waarinwe rustig konden uitbuiken...
Oftewel wij zijn nu 16,4 weken in verwachting van ons eerste kindje!
Om inde termen te blijven van de mensen in Afrika (was het geloof ik, als ik het me goed herinner) de methode werkt!

We zijner ons bewust van hoe gelukkig wij ons mogen prijzen dat het in één, enkele, poging is gelukt. Daar wilden we jullie nog graag voor bedanken, voor de kennis die jullie aan ons hebben doorgegeven.

Hopelijk gaat alles voorspoedig en zien jullie over vijf maanden een kaartje tegemoet.

Hartelijke groeten,
Jeroen & Carolien



Hoe gaan we verder? Na negen jaar huwelijk zijn we vier geweldige kinderen rijker. Alle vier zijn ze van harte gewenst, maar meer kinderen lijkt ons nu niet verstandig. We stellen onszelf steeds vaker de vraag “Hoe gaan we verder?”

Een rondgang langs vrienden leert dat een aantal in deze fase overgaan op sterilisatie. Willen we dat? Wie zegt dat we later niet wel weer verlangen naar een kindje? En is het goed om in een gezond lichaam zo'n ingreep te doen? De pil dan? In hormonen slikken heb ik helemaal geen zin.

Natuurlijk weet ik wel het een en ander van vruchtbaarheid en natuurlijke methoden. Ik heb ten slotte vier zwangerschappen achter de rug en ben bovendien docente biologie. Ik leg jaarlijks wel een keer de ins en outs van de menstruatiecyclus uit. Maar dan komt een maand dat mijn eigen menstruatie opeens veel langer wegblijft dan normaal. Help, ik zal toch niet weer zwanger zijn? Hier moet iets gebeuren!
 
Na wat googlen kom ik op de site van NFP-sensiplan en geef me op voor de basiscursus. Een deel van de cursusstof is bekend. Ook het feit dat je de vruchtbare periode kunt vaststellen aan de hand van temperatuurmetingen en slijmafscheiding weet ik wel. Hoe je echter de verschillende soorten slijmafscheiding kunt indelen en de temperatuur gestructureerd bijhoudt is nieuw. En hoewel ik er even aan moet wennen om er dagelijks aan te denken, valt het meten in de praktijk erg mee. Na drie maanden kan ik drie prachtige curves laten zien. Als er dan een maand volgt waarin mijn menstruatie weer uitblijft ben ik toch wel een beetje trots dat ik dat keurig aan kan wijzen in mijn cycluskaart, zonder ongerust te hoeven zijn dat ik zwanger ben.We zijn blij dat we mijn volgende menstruatie zonder onzekerheid kunnen afwachten. Hier hebben we het voor gedaan!
 
Maria



Sensiplan bevalt ons erg goed. Het begon gelijk al met een fijne cursus, we hadden een kleine groep zodat er ook alle ruimte was voor vragen.

Als ons iets niet duidelijk was konden we trouwens ook altijd contact opnemen via de mail met de cursusleider. De eerste maanden na de cursus konden wij ook de cycluskaarten opsturen, deze kregen wij voorzien van feedback weer terug.

Het is fijn dat NFP/Sensiplan niet alleen iets is wat je als vrouw niet mag vergeten zoals de pil, maar dat het echt iets van ons samen is: je praat er samen over, kijkt samen naar de cycluskaarten enz. Wij doen nu bijna een jaar aan Sensiplan, het achterliggende jaar is prima bevallen.

Voor ons is gebleken dat Sensiplan een zeer betrouwbare anticonceptie methode is waarbij je ook je eigen lichaam beter leert kennen!