Ervaringen met Sensiplan


Vrouwen beginnen om heel uiteenlopende redenen met Sensiplan. Benieuwd naar de ervaringen van anderen met Sensiplan? Lees hieronder ervaringen van gebruikers.


Toen we aan de Sensiplan kinderwens cursus begonnen had ik weinig vertrouwen meer in mijn lichaam. We waren al bijna twee jaar aan het proberen om zwanger te raken. Van de gynaecoloog kregen we ‘afwachtend beleid’. Door de uitblijvende zwangerschap twijfelde ik of mijn lichaam wel goed werkte. Het hielp mij om middels Sensiplan meer over de werking van mijn lichaam te leren en metingen bij te houden. Ik heb het vertrouwen in mijn lichaam weer helemaal terug ondanks dat ik nog niet zwanger ben geworden. (Ik ben nu 3 maanden bezig met Sensiplan.)

Esther, 27 jaar



Na het lezen van een artikel over Sensiplan hebben wij de cursus kinderwens gevolgd, waarbij we als echtpaar individueel werden begeleid.
Hoewel we al wel ervaring hadden met temperaturen was het voor ons heel leerzaam: we kregen specifieke informatie waarvan we nog niet wisten, en het was heel praktisch. Ook was het erg fijn om individueel begeleid te worden waarbij de consulent meekijkt naar je eigen cycluskaart. De cursus gaf ons meer inzicht in de cyclus waarbij we ons (nog) beter konden richten op de vruchtbare dagen. En met resultaat!



We hadden eerst een aantal maanden mijn cyclus bijgehouden als anticonceptie. Toen we een kinderwens kregen, gebruikten we de methode om de vruchtbare dagen te kunnen zien.

Nou was al snel duidelijk dat mijn luteale fase (dus de fase na de eisprong) erg kort was. Dat betekent dat een mogelijke bevruchte eicel niet genoeg tijd heeft om in te nestelen. Mijn consulente gaf aan dat dat mogelijk te maken had met stress of drukte.

Pas na een aantal maanden kwam ik er zelf ook achter dat ik inderdaad wat teveel stress en drukte in mijn leven had, en kwam in ziekteverlof thuis. Nadat ik mijn lichaam meer rust heb kunnen geven, ben ik vrij kort daarna zwanger geworden.

Hoe bijzonder dit was heb ik mogen terugzien: de stress die ik nog niet bewust beleefde, was al wel zichtbaar in mijn cyclus en dus in mijn lichaam. Een extra reden om Sensiplan te doen, om zo bewust te leven met je lichaam en de signalen die dit afgeeft.

Vrouw van 28 jaar


‘Wat een blijdschap dat we toch zonder medisch ingrijpen een kind hopen te krijgen. Tijdens onze kinderwens-periode is er een aantal keren contact geweest met de consulent van NFP-Nederland. Deze gaf ons hele waardevolle adviezen.’

Wij zijn een man van 30 en een vrouw van 29 jaar. Op dit moment bijna 4 jaar getrouwd. In 2011 hebben we de cursus NFP/Sensiplan gevolgd. Dit op advies van een sexuoloog. Ik (de vrouw) heb hormonale klachten vanaf mijn vijftiende, het moment waarop de menstruatie begon. Met name buikpijn en tussentijds bloedverlies. De gynaecoloog waarbij ik vanaf m’n negentiende onder behandeling kwam wist geen oorzaak, dus adviseerde een anticonceptiepil. Deze anticonceptiepil gaf veel hormonale rust, maar er kwam een moment waarop we wilden stoppen met de pil. Vanaf dat moment begonnen de klachten weer.Toen waren we inmiddels getrouwd. Omdat we bij de gyneacoloog geen zicht kregen op de oorzaak van deze klachten hebben we de onderzoeken daar tijdelijk stopgezet en gesprekken aangevraagd bij een sexuoloog. Met resultaat, deze gesprekken hebben ons psychisch en lichamelijk dichter bij elkaar gebracht. Hij adviseerde ons Sensiplan, om inzicht te krijgen in mijn cyclus.
 
Sensiplan heeft ons niet teleurgesteld! We zijn heel blij dat we deze cursus hebben gedaan. We weten nu hoe we de lichamelijke signalen kunnen waarnemen, en hoe we ze moeten interpreteren. Het ging er gedurende de 4 cursusavonden heel ontspannen aan toe, ‘gewoon’ aan de keukentafel. Er was alle ruimte voor het stellen van vragen en de uitleg was helder. Door de oefeningen samen te doen en daarna te besprekenmet de consulente konden we het geleerde goed onthouden en thuis gelijk in de praktijk brengen. SAMEN! Dat vonden wij heel belangrijk, je vult elkaar zo mooi aan! Mijn man weet nu net zoveel af van mijn cyclus als ik. Samen alle huiswerkopdrachten maken, de teksten doorlezen, en nu nog steeds dagelijks meten, noteren en interpreteren.
 
Deze cursus is een aanrader voor ieder echtpaar, vooral voor diegenen die vragen hebben over het verloop van hun cyclus en die hier zelf niet uitkomen. Onze kinderwens is nog niet vervuld, momenteel zijn we onder behandeling bij een gynaecoloog. Daar kunnen we iets laten zien, namelijk onze ingevulde cycluskaarten! Voor de arts is dit verhelderend en hij kan gerichter zoeken naar het probleem. Wij ervaren dat het dagelijks invullen van de cycluskaart rust geeft omdat we per dag het verloop in de cyclus kunnen zien.