Laatste Nieuws

4 maart 2013 
Diane 35
Reaktie bestuur Sensiplan op commotie rond Diane-35 acne-pil
Frits Roosendaal, epidemioloog en trombosespecialist uit Rotterdam zegt op maandag 4 maart om 9.00 uur op Radio 1 dat 'we' het verhoogde tromboserisico al 10 jaar kennen. In de richtlijnen van huisartsen is er al wel wat meegedaan, zodat het voorschrijfbeleid is veranderd. Artsen mogen geen derde en vierde generatie anticonceptiepillen meer voorschrijven. Bestuurskundig is er echter nog niets mee gedaan.  
Het tromboserisico van niet-gebruiksters van de pil is 0,01%. Het tromboserisico is 0,04% bij de eerste- en tweede generatie anticonceptiepillen (4 op de 10.000) en 0,08% bij de derde- en vierde generatie pillen (8 op de 10.000). Dit risico geldt voor het eerste jaar en telkens opnieuw het eerste jaar bij het wisselen van pilmerk. Als je de pil slikt heb je hierdoor feitelijk voortdurend het verhoogde tromboserisico van een zwangere. Roosendaal tekent aan dat je dit risico af moet wegen tegen het risico van het ongepland zwanger raken.
Bovenstaande feiten spreken voor zich. Wij zijn blij dat de methode Sensiplan net zo betrouwbaar is als de pil en geheel vrij is van risico's op trombose.
Bestuur Sensiplan® Nederland