Natuurlijk, gezond, betrouwbaarMet Sensiplan® ga je natuurlijk met je vruchtbaarheid om.
In onze Sensiplan-basiscursus leer je van één van onze gecertificeerde consulenten de vruchtbare en de onvruchtbare dagen van je eigen cyclus nauwkeurig te bepalen. Je kijkt hiervoor naar je eigen lichaamssignalen. Deze kennis kun je gebruiken om (nog) niet of juist wèl zwanger te worden.

Sensiplan is op Duitse universiteiten ontwikkeld en zeer betrouwbaar. Bij gemiddeld gebruik door paren die de cursus hebben gevolgd is de betrouwbaarheid van Sensiplan® vergelijkbaar met die van “de pil”.

Sensiplan® is ook gezond: de methode beïnvloedt jouw hormoonhuishouding (en het milieu) niet. Je hoeft er niet voor naar de dokter en jouw lichaam en jouw cyclus worden geaccepteerd zoals ze zijn. Je bent als vrouw ook niet meer alleen, maar sámen met je partner verantwoordelijk voor je anticonceptie. Sensiplan blijkt dan ook de meest communicatie-bevorderende methode voor geboorteregeling (Rutgers-Nisso, 2008). Kortom: Sensiplan is ook gezond voor je relatie.

Natuurlijk & zeker / deel Handboek

Maak kennis met Sensiplan: bestel het Handboek Natuurlijk & zeker.

Wil je daarna Sensiplan betrouwbaar leren toepassen? Volg dan de basiscursus. Onderzoek leert dat de hoogste betrouwbaarheidscijfers worden behaald door paren die Sensiplan van een gecertificeerde consulent hebben geleerd.

Hoe werkt het?

De vrouw leert haar vruchtbare en onvruchtbare periode kennen aan de hand van enkele eenvoudige lichaamskenmerken. De NFP-methode Sensiplan kan daarna - met zeer simpele middelen en gratis - zelfstandig toegepast worden. Door wel of juist niet in de vruchtbare periode gemeenschap te hebben, kun je samen met je partner beslissen of je deze cyclus graag zwanger zou willen worden of niet. Sensiplan kan uitgroeien tot een relatiemethode, die uitnodigt tot communicatie over de gezamenlijke verantwoordelijkheid ten aanzien van vruchtbaarheid en seksualiteit.

Hoe betrouwbaar is het?

Sensiplan® is een zogenaamde symptothermale methode. Deze is als middel ter voorkoming van zwangerschap bij juist gebruik zeer betrouwbaar (~ 2 ongeplande zwangerschappen per 100 vrouwen in een jaar tijd - dit is vergelijkbaar met de pil). Let op: om de methode goed aan te leren, raden we sterk aan de Sensiplan-basiscursus te volgen. Hiermee kan de hoge betrouwbaarheid behaald worden. Neem hiervoor contact op met het secretariaat van NFP-Nederland, of met een consulent in jouw omgeving.

NFP bij kinderwens

Sensiplan kan ook gebruikt worden als je juist wél zwanger wilt worden. Veel mensen die moeite hebben om kinderen te krijgen, roepen relatief snel medische hulp in. Uit onderzoek is echter gebleken dat zwanger worden vaak alsnog op natuurlijke wijze kan lukken als stellen hun vruchtbare dagen goed hebben leren herkennen.

Van de stellen zonder duidelijke en ernstige medische afwijkingen die korter dan drie jaar ongewenst kinderloos zijn, raakt volgens recent Duits onderzoek alsnog ongeveer de helft binnen acht maanden op natuurlijke wijze in verwachting door gebruik van de Sensiplan-regels voor bepaling van de (zeer) vruchtbare periode. Dus zonder additionele middelen, psychische en fysieke belasting van hormoonkuren etc., en tegen lagere kosten. Sommige ziektekostenverzekeraars hebben het volgen van een Sensiplan-cursus bij kinderwens daarom al in hun aanvullende pakket opgenomen.

Wij raden daarom stellen met onvervulde kinderwens aan om Sensiplan te leren. Als zwanger raken dan ook niet lukt is de kans groot dat er een medische oorzaak is, en kan voor de - helaas vaak belastende en dure - medische weg worden gekozen. Iedereen kan met Sensiplan leren om de meest vruchtbare periode in de cyclus te herkennen. Een doorverwijzing is daarvoor niet nodig. Neem contact op met het secretariaat voor meer informatie.